Duurzaamheid

Wij zorgen voor een duurzame en milieubewuste verwerking van ingezamelde afgedankte elektrische apparaten. Na de inzameling vindt sortering van de […]

Communicatie & educatie

De komende jaren moet er veel meer e-waste worden ingezameld. Wij zorgen op allerlei manieren dat de consument weet waar […]

Laat je inspireren

Discounter ALDI plaatste in de loop van 2019 Wecycle-inzamelmeubels in haar 500 winkels in Nederland. Daarmee gaf de onderneming verdere […]

Voldoen aan de regels rondom elektrische apparaten

In artikel 4 van de Regeling AEEA staat de oud-voor-nieuw-verplichting en in artikel 5 de oud-voor-niets-verplichting. Op deze pagina vertellen […]

Ik wil meer weten

Neem contact op

 • Graag sluit ik mij aan bij Stichting OPEN, hoe doe ik dat?

  Van harte welkom! Je kunt je aanmelden via onze portal MyOpen. Een button staat rechtsboven op deze site. Heb je vragen, neem dan gerust contact op. Kijk op de Over ons-pagina voor het juiste telefoonnummer.

 • Wat zijn mijn verplichtingen als fysieke en / of online winkel?

  Elke winkel heeft de volgende wettelijke verplichtingen:

  Fysieke winkels

  Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling. Deze verplichting geldt zowel voor fysieke winkels als voor online winkels.

  Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan de klanten te communiceren. Wij zijn onze inzamelpartners hierbij van dienst met een gratis vignet, te downloaden via MyOPEN.

  Als je winkel een verkoopoppervlak voor elektrische apparaten boven de 400m2 heeft, ben je verplicht alle afgedankte kleine elektrische apparaten aan te nemen, ook zonder dat je klant een aankoop doet. Een klein apparaat past in een normale boodschappentas.

  Online winkels:

  Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling.

  Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan je klanten te communiceren vóór afronding van het betaalproces op de website

 • Wat is de kostenvergoeding voor ingeleverd e-waste?

  Bekijk de huidige kostenvergoedingregels hier.

 • Waar vind ik alle aangesloten winkels?

  Wij werken samen met 13.000 inzamelpunten. Winkels die apparaten en lampen inzamelen zonder dat de klant een aanschaf hoeft te doen, staan vermeld in de Zoeker. Zie de button Zoek inleverpunt rechtsboven op deze site.

 • Wij hebben afgedankte apparaten en / of lampen, kan ik deze door jullie laten afvoeren?

  Dat verschilt per situatie. Bespreek met de afdeling Operations de mogelijkheden. tel. 079 – 760 0600.

 • Hoe kan ik een professioneel elektrisch apparaat verantwoord afdanken?

  Een professioneel elektrisch apparaat kan je naar metaalbedrijven brengen. Soms ontvang je hiervoor een marktconforme prijs. Zie de Wecycle inleverpunten voor bedrijven op wecyclevoorbedrijven.nl. De vergoeding ontvang je van het metaalbedrijf met wie je de afspraak maakt. Bekijk -voor het wegbrengen- altijd op de site van het inleverpunt de informatie over openingstijden en eventuele aanvullende informatie! Wil je het elektrisch afval door ons gratis laten ophalen (zonder vergoeding), klik dan op Registreer op deze site.

 • Hoe kan ik inloggen om een ophaalverzoek te doen?

  Om een ophaalverzoek te plaatsen, log je in op ons portal MyOpen.  Een button staat rechtsboven op deze site. Heb je vragen, neem dan gerust contact op. Kijk op de Over ons-pagina voor het juiste telefoonnummer.

 • Hoe krijg ik een Jekko?

  Wil je Jekko’s inzetten? Leuk om te horen. Graag vragen we je om te bestellen via de MyOPEN-button. Daar lees je ook de voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat Jekko’s die ongericht of huis-aan-huis worden verspreid niet gratis zijn.

 • Hoe werkt de exportrestitutieregeling?

  Wanneer afnemers van Nederlandse producenten en importeurs die zijn aangesloten bij Stichting OPEN EEA afnemen en deze EEA vervolgens exporteren terwijl over deze EEA via de Nederlandse producent/importeur afvalbeheerbijdrage is of wordt betaald aan Stichting OPEN, dan is sprake van onterechte afdracht. Deze EEA komt hoogstwaarschijnlijk na het einde van de levensduur niet in Nederland in de afvalfase terecht. Waardoor er geen kosten worden gemaakt voor inzameling en passende verwerking. Er is dan de mogelijkheid tot gedeeltelijke teruggave van de afvalbeheerbijdrage (Exportteruggave).

  Aangesloten producenten die aanmerking komen, kunnen zich, het hele jaar door, aanmelden voor de Exportteruggaveregeling. Met de Exportteruggaveregeling kan halfjaarlijks, over het voorafgaande half jaar, opgave worden gedaan van de daadwerkelijk geëxporteerde EEA. Voor meer informatie over de Exportteruggaveregeling klik hier. Let op dat je voldoet aan de voorwaarden. Zie hier het Controleprotocol. Aanmelden kan bij de afdeling Producenten Services via producenten@stichting-open.org.

 • Ik ontvang post van Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.), zijn jullie dat?

  Ja, voor de contractering van de afvalbeheerstructuur heeft Stichting OPEN een inkooporganisatie opgericht genaamd Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.). AEEA B.V. is een 100% dochterorganisatie van Stichting OPEN en neemt de contractering en facturering voor haar rekening.