Retailer
Je wilt als retailer goede service aanbieden aan je klanten. Het kunnen inleveren van afgedankte apparaten, lampen en batterijen hoort daar ook bij. Stichting OPEN zorgt voor veilige inzamelmiddelen en haalt alle door de retail ingezamelde afgedankte apparaten, lampen, batterijen en fietsaccu’s op. Je ontvangt hiervoor een vergoeding en weet zeker dat het goed wordt gerecycled.
Innameplicht afgedankte batterijen en accu’s
Wanneer je (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s verkoopt, heb je een innameplicht.
Duurzaamheid
Wij zorgen voor een duurzame en milieubewuste verwerking van ingezamelde afgedankte elektrische apparaten. Na de inzameling vindt sortering van de […]
Communicatie & educatie
De komende jaren moet er veel meer e-waste worden ingezameld. Wij zorgen op allerlei manieren dat de consument weet waar […]
Laat je inspireren
Discounter ALDI plaatste in de loop van 2019 Wecycle-inzamelmeubels in haar 500 winkels in Nederland. Daarmee gaf de onderneming verdere […]
Voldoen aan de regels rondom elektrische apparaten
In artikel 4 van de Regeling AEEA staat de oud-voor-nieuw-verplichting en in artikel 5 de oud-voor-niets-verplichting. Op deze pagina vertellen […]
Ik wil meer weten
-
Graag sluit ik mij aan bij Stichting OPEN, hoe doe ik dat?
Van harte welkom! Je kunt je aanmelden via onze portal MyOpen. Een button staat rechtsboven op deze site. Heb je vragen, neem dan gerust contact op. Kijk op de Over ons-pagina voor het juiste telefoonnummer.
-
Wat zijn mijn verplichtingen als fysieke en / of online winkel?
Elke winkel heeft de volgende wettelijke verplichtingen:
Fysieke winkels
Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling. Deze verplichting geldt zowel voor fysieke winkels als voor online winkels.
Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan de klanten te communiceren. Wij zijn onze inzamelpartners hierbij van dienst met een gratis vignet, te downloaden via MyOPEN.
Als je winkel een verkoopoppervlak voor elektrische apparaten boven de 400m2 heeft, ben je verplicht alle afgedankte kleine elektrische apparaten aan te nemen, ook zonder dat je klant een aankoop doet. Een klein apparaat past in een normale boodschappentas.
Online winkels:
Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-regeling.
Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-regeling duidelijk aan je klanten te communiceren vóór afronding van het betaalproces op de website
-
Wat is de kostenvergoeding voor ingeleverd e-waste?
Bekijk de huidige kostenvergoedingregels hier.
-
Waar vind ik alle aangesloten winkels?
Wij werken samen met 30.000 inzamelpunten. Winkels die apparaten, lampen en batterijen inzamelen zonder dat de klant een aanschaf hoeft te doen, staan vermeld in de Zoeker. Zie de button Zoek inleverpunt rechtsboven op deze site.
-
Wij hebben afgedankte apparaten en / of lampen, kan ik deze door jullie laten afvoeren?
Dat verschilt per situatie. Bespreek met de afdeling Operations de mogelijkheden. tel. 079 – 760 0600.
-
Hoe kan ik een ophaalverzoek plaatsen?
Is je inzamelmiddel voor elektrische apparaten of lampen (bijna) vol? Plaats een ophaalverzoek door in te loggen op ons portal MyOpen.
Is je inzamelmiddel voor batterijen (bijna) vol? Plaats een ophaalverzoek via dit formulier.
Heb je vragen, neem dan gerust contact op. Kijk op de pagina Over ons voor het juiste telefoonnummer.
-
Hoe krijg ik een Jekko?
Wil je Jekko’s inzetten? Leuk om te horen. Graag vragen we je om te bestellen via de MyOPEN-button. Daar lees je ook de voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat Jekko’s die ongericht of huis-aan-huis worden verspreid niet gratis zijn.
-
Hoe werkt teruggave afvalbeheerbijdrage bij indirect export voor apparaten, lampen en batterijen?
Exporteer je elektr(on)ische apparaten, batterijen en/of lampen die je hebt ingekocht bij een Nederlandse, bij Stichting OPEN aangesloten, importeur/producent dan kun je de afvalbeheerbijdrage die hierover is afgedragen, terugvragen. Deze producten komen hoogstwaarschijnlijk aan het einde van de levensduur niet in de Nederlandse afvalstroom terecht. Waardoor er geen kosten worden gemaakt voor inzameling en passende verwerking.
Wil je hier gebruik van maken? Meld je dan aan. De exportteruggaveregeling (versie 1.1.2023) inclusief de voorwaarden vind je hier: Exportteruggaveregeling juni 2023. De exportteruggaveregeling batterijen november 2024 vind je hier: Exportteruggaveregeling batterijen november 2024
Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met de afdeling Producenten Services via de mail. Apparaten/lampen: producenten@stichting-open.org. Batterijen: deelnemerszaken@stichting-open.org. Bellen mag ook altijd 079 7600 630.
-
Hoe kan ik een professioneel elektrisch apparaat verantwoord afdanken?
Een professioneel elektrisch apparaat kan je naar metaalbedrijven brengen. Soms ontvang je hiervoor een marktconforme prijs. Zie de Wecycle inleverpunten voor bedrijven op wecyclevoorbedrijven.nl. De vergoeding ontvang je van het metaalbedrijf met wie je de afspraak maakt. Bekijk -voor het wegbrengen- altijd op de site van het inleverpunt de informatie over openingstijden en eventuele aanvullende informatie! Wil je het elektrisch afval door ons gratis laten ophalen (zonder vergoeding), klik dan op ‘Registreer’ op deze site.
-
Ik ontvang post van Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.)
Voor de contractering van de afvalbeheerstructuur heeft Stichting OPEN een inkooporganisatie opgericht genaamd Afvalbeheerstructuur AEEA B.V. (AEEA B.V.). AEEA B.V. is een 100% dochterorganisatie van Stichting OPEN en neemt de contractering en facturering voor haar rekening.