In artikel 4 van de Regeling AEEA staat de oud-voor-nieuw-verplichting en in artikel 5 de oud-voor-niets-verplichting. Op deze pagina vertellen wij je meer over deze verplichtingen voor retailers rondom afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ofwel e-waste.

Voor retailers gelden er verplichtingen rondom afgedankte elektronische apparaten, ofwel e-waste. In Nederland zijn winkels verplicht om oude, soortgelijke apparaten terug te nemen bij de verkoop van nieuwe (de ‘oud-voor-nieuw’-verplichting). Dit geldt ook voor online aankopen. Voor grotere winkels geldt daarnaast de ‘oud-voor-niets’-verplichting.

Fysieke winkels

Elke winkel heeft de volgende wettelijke verplichtingen:
Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk afgedankt product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-verplichting. Deze verplichting geldt zowel voor fysieke winkels als voor online winkels.

Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-inname duidelijk aan de klanten te communiceren. Wij zijn onze inzamelpartners hierbij van dienst met een gratis vignet, te downloaden via myOPEN.

Als je winkel een verkoopoppervlak voor elektrische apparaten boven de 400m2 heeft, ben je verplicht alle afgedankte kleine elektrische apparaten aan te nemen, ook zonder dat je klant een aankoop doet, de ‘oud-voor-niets-verplichting’. Een klein apparaat past in een normale boodschappentas.

Online winkels

Als je klant een elektrisch apparaat of energiezuinige lamp koopt, ben je verplicht een soortgelijk afgedankt product in te nemen. Dit heet de ‘oud-voor-nieuw’-verplichting.

Je winkel is verplicht de ‘oud-voor-nieuw’-verplichting duidelijk aan je klanten te communiceren.