Je hebt een winkel, webshop of je bent installateur. En je verkoopt (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s. Dan geldt voor jou de innameplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om afgedankte batterijen en (fiets)accu’s in te nemen als eindgebruikers deze aanbieden. Stichting OPEN biedt een handige inzameloplossing aan waarmee je voldoet aan de wettelijke regels.

Wettelijke verplichting

De innameplicht houdt in dat je:

  • Jezelf actief laat zien als inleverpunt;
  • Alle afgedankte batterijen en accu’s van eindgebruikers accepteert;
  • Eindgebruikers niet mag verplichten nieuwe batterijen te kopen na het inleveren;
  • De afgedankte batterijen en accu’s kosteloos inneemt;
  • Na inzameling voor een verantwoorde afvoer van de afgedankte batterijen zorgt.

Landelijk dekkend inzamelnetwerk

Wanneer je aansluit als inleverpunt word je opgenomen in ons landelijke dekkend inzamelnetwerk. Zo hebben we in Nederland in elke gemeente minimaal één inleverpunt per tweeduizend inwoners voor afgedankte batterijen en accu’s. Als inleverpunt zorg je dat eindgebruikers hun batterijen en accu’s eenvoudig kwijt kunnen en draag je bij aan een beter milieu.

Veilig batterijen en accu’s inzamelen

Batterijen inzamelen is belangrijk werk. Het is noodzakelijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Stichting OPEN werkt volgens de richtlijnen zoals de wet voorschrijft. Daarom ontvang je van ons een inzamelmiddel dat voldoet aan strenge eisen voor veilig transport. En wanneer het inzamelmiddel vol is, ruilen wij deze om voor een leeg exemplaar. Ook leveren wij een instructiekaart zodat je weet hoe je verantwoord met de batterijen en accu’s om moet gaan.

Recycling conform Europese regelgeving

De verwerking van batterijen en accu’s moet aan Europese eisen voldoen. Dankzij recycling kunnen we schaarse, waardevolle metalen uit batterijen en accu’s halen en deze weer hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. De recyclers met wie wij samenwerken zijn gecertificeerd en werken conform nationale- en Europese regelgeving.

Inleverpunt worden?

Je kunt gratis gebruik maken van onze service en jouw winkel, webshop of installatiebedrijf aanmelden als inleverpunt indien je minimaal voldoet aan de volgende vereisten:

  • Je verkoopt (producten met ingebouwde) batterijen en accu’s;
  • De minimale openingstijd van jouw winkel, webshop of installatiebedrijf is van 09.00 uur tot 17.00 uur;
  • Jouw winkel, webshop of installatiebedrijf is minimaal 4 werkdagen in de week geopend.

Aanmelden bij Stichting OPEN

Heb je een innameplicht en wil je ervan op aan kunnen dat je voldoet aan de wettelijke regels? En wil je gratis gebruik maken van de inzameloplossing van Stichting OPEN? Vul dan het registratieformulier in.

Wanneer je niet aan deze vereisten voldoet, vraag dan naar onze mogelijkheden. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via 079 – 760 0600 of logistiek@stichting-open.org.