Discounter ALDI plaatste in de loop van 2019 Wecycle-inzamelmeubels in haar 500 winkels in Nederland. Daarmee gaf de onderneming verdere invulling aan haar beleid ten aanzien van het verminderen van verpakkingsmaterialen en het stimuleren van hergebruik en recycling. In 2020 leverden ALDI-klanten ruim 4.300 kilo aan klein huishoudelijke apparatuur, lampen en batterijen in. Nadie Winde, Manager Corporate Responsibility bij ALDI in Nederland vertelt over de ambities.

In het coronajaar 2020 maakte discounter ALDI een inhaalslag op het gebied van de inzameling van e-waste. Nadie Winde, Manager Corporate Responsibility bij ALDI in Nederland: “We voldeden uiteraard wel al aan onze inzamelverplichting, maar nog niet via in de winkel zichtbare inzamelmeubels. Die stap hebben we in 2019 genomen en dat heeft vorig jaar tot een boost aan ingezamelde apparaten en lampen geleid. We hebben bewust gekozen voor inzamelmeubels in de Wecycle/Stibat-vormgeving, omdat dat voor consumenten een herkenbaar middel is. Het legen van de bakken loopt via Stibat, en dat gaat over het algemeen prima. Al was het op sommige momenten wel merkbaar dat het systeem tegen zijn grenzen aanliep en onze klanten de meubels goed konden vinden: de meubels waren geregeld overvol.”

Uitgebreid duurzaamheidsbeleid

Volgens Winde heeft ALDI een uitgebreid duurzaamheidsbeleid, dat zich onder meer richt op het verminderen van verpakkingsmaterialen en het stimuleren van hergebruik en recycling. Daarnaast is het verminderen van de CO₂ uitstoot – door het nemen van energie-efficiënte maatregelen – een belangrijke strategische doelstelling. Winde: “Sinds 2016 gebruiken we in onze nieuwe en gemoderniseerde filialen alleen nog energie-efficiënte ledverlichting. Deze verlichting verbruikt tot 50 procent minder stroom dan conventionele verlichting. Bovendien voorzien we al onze nieuwe filialen van energie-efficiënte koel- en vriesmeubels met natuurlijke koudemiddelen. Bij deze innovatieve koelmeubels wordt de warmte die bij het koelen ontstaat weer teruggewonnen. Deze warmte gebruiken we weer voor de verwarming van het filiaal: dat bespaart nog meer energie en zo hebben we geen aardgasaansluiting meer nodig. Onze nieuwste filialen voldoen minimaal aan energielabel A+++ en wanneer er zonnepanelen op de winkeldaken liggen, is het energielabel zelfs A++++.”