Diversy

Een van de producenten die bij Stichting OPEN is aangesloten is Diversey. Zij bieden wereldwijd oplossingen voor hygiëne en schoonmaak. Ze leveren reinigingsproducten, sanitaire en onderhoudsproducten, systemen en diensten aan waarbij chemicaliën, machines en duurzaamheidsprogramma’s perfect op elkaar zijn afgestemd voor optimale resultaten. Met Stichting OPEN blikken zij terug op 2021 en vertellen ze over het design, gebruik en uiteindelijk de recycling van hun machines.

“We willen graag goed ondernemerschap tonen; bij alles wat we doen rekening houden met het milieu”, vertelt Hans van Dam Sector marketeer BSC & portfolio marketing manager TASKI BENELUX bevlogen. “Diversey sprak daarom een aantal jaar geleden met de adviseur zakelijke markt van Stichting OPEN. Naast de wettelijk verplichte registratie en rapportage van de apparaten die we op de Nederlandse markt zetten, begonnen we toen met hen met inzameling van afgedankte apparaten. Mensen kennen onze machines bijvoorbeeld uit de supermarkt. Dagelijks worden er vloeren mee gereinigd en als klanten iets laten vallen, dan komt er een supermarktmedewerker met deze schrobmachine. Als deze winkels, of andere klanten, een nieuw apparaat kopen, gaat de oude machine vaak mee terug naar Diversey Nederland, in Utrecht. Deze apparaten worden vervolgens afgevoerd en gerecycled via Stichting OPEN. Via de OPEN-portal vragen we wisselingen van containers aan. Ook het rapporteren gaat soepel via de portal.”

Efficiënt

“Wij zorgen dat onze machines tijdens het gebruik zo efficiënt mogelijk werken. Dat betekent weinig storingen voor klanten, waarmee we voorkomen dat onze monteurs veel kilometers maken, en zuinig qua energie gebruik. De machines bij de supermarkt gaan zo’n 5-7 jaar mee. In gezondheidszorg worden de machines soms pas na 10 jaar afgedankt. Onze machines zijn zo ontworpen dat ze zo veel mogelijk gerecycled kunnen worden.”

Prijs, prestatie en duurzaamheid

“Voorkomen is beter dan genezen. In eerste plaats moeten onze apparaten zo lang mogelijk meegaan, zonder storingen. Als een apparaat kapot gaat, dan repareren wij. Als een apparaat wordt afgedankt, maar het nog wel doet, dan kijken wij deze helemaal na en wordt het apparaat gerefurbished. Sommige (sport)verenigingen hoeven niet dagelijks schoon te maken en hebben minder te besteden; zij willen een goed tweedehands apparaat.  En uiteindelijk zorgt Stichting OPEN voor de recycling. Je ziet hoe onze branche verder de diepte in gaat. Vroeger maakten we de afweging op prijs en prestatie. De laatste jaren is het steeds meer prijs, prestatie én duurzaamheid.”

Foto: Dinant van Tongeren, demonstrateur en applicatie specialist van Diversey.