Waarom is een AVV van belang?
Op iedere producent en importeur van elektrische en elektronische apparaten en lampen in Nederland rust een wettelijke producentenverantwoordelijkheid, waaronder het behalen van een wettelijk bepaald inzamelpercentage. Daarnaast moet zorggedragen worden voor een goed werkend landelijk dekkend inzamelsysteem, een efficiënte en hoogwaardige verwerking van de afgedankte elektrische apparaten en lampen en moeten jaarlijks de bereikte resultaten worden gerapporteerd aan de overheid. De AVV borgt de financiële basis voor de uitvoering van de wettelijke verplichtingen en dient ter financiering van het inname‐ en recyclesysteem van afgedankte elektrische apparaten en lampen.

Eerlijke verdeling van kosten en een betaalbaar systeem
Alleen als iedere producent en importeur meebetaalt, is een landelijk dekkend collectief inname‐ en recyclesysteem op efficiënte wijze in stand te houden. Dit is geborgd met een Algemeen Verbindend Verklaring die ervoor zorgt dat alle producenten en importeurs een afvalbeheerbijdrage moeten afdragen om de kosten te dekken. Dit zorgt voor een gelijk speelveld. De huidige AVV eindigt op 31 december 2025 en gezien de doorlooptijd van de procedure, wordt er 1 april 2025 een nieuw verzoek tot AVV ingediend bij de overheid. Er wordt gestreefd naar een nieuwe AVV die in werking treedt op 1 januari 2026.

Nieuwe aanvraag AVV
Stichting OPEN kan met een nieuwe AVV de producentenverantwoordelijkheid op efficiënte wijze collectief blijven uitvoeren namens alle producenten en importeurs. Een collectief via Stichting OPEN heeft een aantal voordelen:

  • Gelijke spelregels voor alle producenten
    Een AVV zorgt voor een uniforme verplichting voor alle producenten en importeurs, ongeacht hun grootte, waardoor concurrentievervalsing wordt voorkomen.
  • Eerlijke kostenverdeling
    Het principe ‘level playing field’ staat centraal. De afvalbeheerbijdrage wordt evenredig en eerlijk over deelnemers verdeeld en zorgt dat bedrijven hun verantwoordelijkheden kunnen nakomen.
  • Naleving van wetgeving
    Stichting OPEN heeft de expertise en middelen om ervoor te zorgen dat wettelijke taken nageleefd worden. Je hoeft je geen zorgen te maken over de complexe regelgeving of rapportageverplichtingen richting de overheid.
  • Bijdragen aan een circulaire economie
    Door deel te nemen aan Stichting OPEN draag je direct bij aan een circulaire economie. Wij werken met gemeenten, inzamelaars en recyclers samen om zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en verspilling te voorkomen.
  • Focus op je producten
    Door je producentenverantwoordelijkheid door ons te laten uitvoeren kun je je focussen op wat je het beste doet: ondernemen. Wij zorgen ervoor dat de keten van inzameling en recycling soepel en professioneel verloopt.

Efficiëntie door collectiviteit
Door je aan te sluiten bij Stichting OPEN profiteer je van een goed georganiseerd collectief inzamel- en recyclesysteem. Dit voorkomt een versnipperd landschap en zorgt voor uniformiteit.

Ondersteun het collectief
Met de aanvraag AVV versterkt Stichting OPEN het collectieve systeem dat inzameling en recycling mogelijk maakt. 

Door je akkoord te geven op de nieuwe aanvraag AVV door op ja (of nee) te klikken via de opgave in het MyOpen systeem, stem je er wel of niet mee in dat Stichting OPEN namens jou en je bedrijf collectief invulling geeft aan de individuele producentenverantwoordelijkheid. Je bedrijf wordt volledig ontzorgd en alle producenten en importeurs dragen in gelijke mate bij.

Vragen over de AVV?
In de Q&A staan mogelijke vragen en antwoorden over de UPV en AVV op een rij. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan ook eens op de site van afval circulair of stuur een mail naar  producenten@stichting-open.org.  

Download de PDF met de vragen en antwoorden QA AVV aanvraag

  

Ik wil meer weten

Neem contact op

  • Wat is een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) en welke rol heeft Stichting OPEN hierin?

    Een (ABBO) kan op verzoek van de meerderheid van de producenten en importeurs algemeen verbindend worden verklaard door de overheid uit hoofde van de Wet Milieubeheer. Indien een AVV wordt verleend, gelden de afspraken zoals opgenomen in de ABBO voor alle producenten en importeurs die onder de werking van de ABBO vallen. Dus, ook voor de producenten en importeurs die niet individueel een ABBO zijn aangegaan met Stichting OPEN. Een AVV zorgt voor een solide en fair financieringsstelsel waar alle producenten en importeurs op een gelijke wijze aan bijdragen.

    Stichting OPEN is in 2019 opgericht en neemt sinds de inwerkingtreding van de huidige AVV de UPV verplichtingen voor elektrische en elektroniche apparaten – waaronder lampen – op zich. Stichting OPEN voert de regie en besteedt uitvoeringstaken uit aan marktpartijen. De huidige AVV is geldig tot en met 31december 2025. Stichting OPEN vraagt een nieuwe AVV aan bij de overheid om deze taken ook in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren. De nieuwe AVV wordt voor vijf jaar aangevraagd.

    Stichting OPEN heeft als doel de positie van producenten en importeurs te versterken en te ontlasten.

  • Wat is de afvalbeheerbijdrageovereenkomst (ABBO)?

    Een ABBO is een overeenkomst tussen een individuele producent of importeur en de organisatie, in dit geval Stichting OPEN, die namens die producent of importeur collectief de regie voert over en uitvoering geeft aan de UPV. In de ABBO is onder meer geregeld wat de financiële bijdrage van een producent of importeur is voor de uitvoering van de UPV verplichtingen.

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de ABBO van Stichting OPEN algemeen verbindend verklaard (AVV). Dit betekent dat de ABBO geldt voor alle producenten en importeurs die vallen onder de werking van de ABBO. Ook indien die producenten en importeurs niet individueel de ABBO zijn aangegaan met Stichting OPEN.

    Door middel van de AVV wordt een gelijk speelveld gecreëerd en dragen producenten en importeurs op een gelijke wijze bij aan de afvalbeheerstructuur van afgedankte elektrische apparaten en lampen.

  • Wat houdt Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) in?

    De UPV legt door middel van wet- en regelgeving de verantwoordelijkheid voor het financieren en organiseren van het afvalbeheer, zoals inzameling en recycling van de producten, bij de producenten en importeurs die deze voor het eerst op de Nederlandse markt brengen.

  • Wat is de afvalbeheerbijdrage?

    De zogenoemde afvalbeheerbijdrage is het bedrag dat iedere importeur en producent van elektrische en elektronische apparaten verplicht is af te dragen aan Stichting OPEN. Door de afvalbeheerbijdrage is er een zogenoemd level playing field. De tarieven staan vast – deze worden jaarlijks bepaald aan de hand van de te verwachten PoM (Put on Market) en de te verwachte operationele kosten. Met deze afvalbeheerbijdrage betalen wij als collectief de inzameling, transport, verwerking, sortering en overhead.

     

     

     

  • Kan ik een verzoek tot ontheffing van de AVV van Stichting OPEN indienen?

    Ja, dat kan als een bedrijf van oordeel is dat hij de inzameling en recycling van zijn producten zelf adequaat kan regelen, kan hij bij de minister een gemotiveerd en onderbouwd verzoek tot ontheffing van de AVV indienen. Hier tref je meer informatie over deze procedure.

  • Waar vind ik de wetgeving?

    Bekijk hier de Europese WEEE Directive, de regeling AEEA en de wijzigingen op de Regeling AEEA (1)