Producenten en/of importeurs van apparaten en/of lampen betalen een afvalbeheerbijdrage aan Stichting OPEN. Soms is teruggave hierop mogelijk bij exporteren. Peter de Haan, accountmanager bij Stichting OPEN, vertelt hoe dit kan.

“Zodra je als importeur of producent van (elektrische) apparaten, lampen en batterijen producten op de Nederlandse markt afzet, krijg je te maken met wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Je moet ervoor zorgen dat afgedankte apparaten, lampen en batterijen aan het einde van hun levensduur worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. De producenten en importeurs hebben hiervoor Stichting OPEN in het leven geroepen aan wie je een afvalbeheerbijdrage betaalt. En soms krijg je ook geld terug.”

Exporteren? De regelingen op een rij

Mogelijk kom je in aanmerking voor deze regelingen:

  • de export teruggave-regeling als je ongebruikte apparaten en/of lampen van een Nederlandse producent of handelaar hebt gekocht en daarna exporteert.
  • de regeling export hergebruik als je gebruikte apparaten en/of lampen exporteert naar het buitenland om ze daar een tweede leven te geven.
  • De regeling export voor verwerking

Wat is de export teruggave-regeling?

We lichten hier de export teruggave-regeling uit. Stel: jij koopt ongebruikte elektrische of elektronische apparaten en/of lampen van een bedrijf dat bij Stichting OPEN geregistreerd is. Dan heeft dat bedrijf gerapporteerd hoeveel producten de markt op zijn gegaan en betaal je indirect ook voor de afvalbeheerbijdrage die in de kostprijs zit. Maar, als je daarna die producten weer (ongebruikt) naar het buitenland exporteert, dan worden die apparaten en/of lampen hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland verwerkt. En dus kun je dan de afvalbeheerbijdrage bij ons terugvragen. Dat terugvragen van de afvalbeheerbijdrage, noemen wij de exportteruggaveregeling.

Export teruggave op een rijtje

  1. Jij koopt ongebruikte apparaten en/of lampen bij een producent, importeur of handelaar die bij Stichting OPEN geregistreerd staat.
  2. Jij exporteert deze ongebruikte producten naar het buitenland.
  3. Jij vraagt via de exportteruggaveregeling de afvalbeheerbijdrage terug.

Let op: je moet dan wel exporteren naar een land waar ze gelijksoortige regels voor afvalverwerking hebben als in Nederland.

Gebruikte apparaten en/of lampen die voor hergebruik naar het buitenland gaan

Als je gebruikte apparaten en/of lampen naar het buitenland exporteert, dan moet je dit volgens Nederlandse wet- en regelgeving rapporteren. Dit kan bij het NWR (het Nationaal WEEE-Register) én bij Stichting OPEN. Rapporteren bij Stichting OPEN levert voordelen op:

  • Je ontvangt een administratieve vergoeding, omdat je ons helpt om de ketenstromen inzichtelijker te maken.
  • Eventuele andere aantallen (geproduceerde of geïmporteerde producten) geef je in hetzelfde portaal door: Stichting OPEN als one-stop-register voor al je apparaten en lampen. Vanaf opgavejaar 2024 geef je batterijen en accu’s daar ook op.
  • Alle aantallen melden we direct ook bij het NWR. Service van de zaak!
  • Bij vragen zijn we direct bereikbaar en we ondersteunen je waar het nodig is.

Er is ook een regeling export voor verwerking als je afgedankte apparaten en / of lampen exporteert naar het buitenland voor passende en hoogwaardige verwerking. Wil je hierover meer weten? Neem dan (ook) contact op.

Meer weten? Neem gerust contact op met Peter de Haan, peter.dehaan@stichting-open.org.