De beste supermarkt van het Noorden, zo positioneert familiebedrijf Poiesz zich in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Bij de winkel van Patrick Spanhaak in de Groningse wijk Helpman kunnen klanten sinds december 2023 hun kleine elektrische afval, kapotte lampen en lege batterijen kwijt in één Wecycle inzamelwand van Stichting OPEN.

“Het nieuwe meubel ziet er mooi en verzorgd uit”, vertelt assistent-bedrijfsleider Patrick. “Onze klanten gaven in het verleden vaker aan dat ze behoefte hadden aan een centraal inzamelpunt voor e-waste. Wij zijn blij dat we ze met deze mooie en handige inzamelplek tegemoet kunnen komen. Bovendien vind ik het hartstikke nodig dat wij als retailers onze verantwoordelijkheid nemen als het om duurzaamheid gaat.”

Duurzaam moet toegankelijk zijn

“Vooral de jonge generatie heeft aangegeven dat ze hun elektrische apparaten het liefst dichtbij willen inleveren”, gaat Patrick verder. “Je ziet dat duurzaamheid hoog bij hen op de agenda staat. Zo verkopen we hier bijvoorbeeld ook veel biologische en vega-producten.

Tegelijkertijd willen veel mensen wel dat ze hun afval dichtbij huis scheiden. Daarom zijn we blij dat we onze klanten nu kunnen helpen met één centrale inzamelplek in onze winkel: je kunt naast je lege kratten, blikjes en flessen ook meteen je elektrisch en elektronische afval scheiden. Net als lampen en batterijen. De reacties zijn superpositief. En er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt!”

Voortouw voor foodretail

“Voor veel mensen is de supermarkt een plek waar ze iedere week of zelfs een paar keer per week komen. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als foodretailers het voortouw nemen als het gaat om dit soort circulaire initiatieven. Stichting OPEN is prettig in de communicatie en regelt het proces eromheen gewoon goed. Dus: op naar meer inzamelpunten. Hoe meer, hoe beter!”

Pilot en uitrol

De nieuwe Wecycle meubels worden op dit moment getest op een aantal plekken waaronder bij Poiesz, waarna stapsgewijs de landelijke uitrol plaatsvindt.

Over Poiesz

Poiesz is een familiebedrijf met 76 winkels en 69 slijterijen in het noorden van Nederland. De zelfstandige supermarktketen biedt veel lokale producten en past haar aanbod aan haar publiek aan.