De kerstperiode, een tijd van gezelligheid, bezinning en lekker eten, brengt dit jaar een bemoedigende ontwikkeling met zich mee. Stichting OPEN rapporteert een stijging van 50% in de inzameling van elektrisch afval (e-waste) tijdens de kerstvakantie ten opzichte van ‘gewone’ weken. Aangedreven door de combinatie van feestelijke inkopen, het opruimen voor een nieuw jaar, en de vervanging van oude elektronica voor nieuwe.

Neem ook die CRT-schermen mee!

Terwijl huishoudens oude kerstverlichting, gourmetstellen en andere elektrische apparaten naar de milieustraat brengen, benadrukt Stichting OPEN ook het belang van het inleveren van CRT-schermen. Dit zijn de traditionele, volumineuze schermen, met een kenmerkende diepe achterkant, bekend van oude televisies en computers. Hiervan liggen er nog steeds zo’n 2.5 miljoen(!) ongebruikt in de Nederlandse huizen.

Voorzitter Steven van Eijck roept op: “Als je toch bezig bent, neem dan ook die oude CRT’s mee naar de milieustraat. Het is misschien even sjouwen, maar de grondstoffen die wij uit die schermen halen zijn van grote waarde voor onze circulaire economie. Bovendien ruimt het heerlijk op om van zo een bakbeest af te zijn.”

Gemeenten spelen een belangrijke rol

Gemeenten zijn van cruciaal belang voor het succes van de inzameling van elektrisch afval. Effectieve inzameling steunt op goede begeleiding op de milieustraat, bewustwording bij inwoners over het belang van goed en gescheiden inleveren, en toegankelijke faciliteiten. Van Eijck benadrukt: “Gemeenten hebben een prachtige positie om een verschil te kunnen maken. Het is essentieel dat zij hun inwoners hierbij stimuleren en ondersteunen.”

Over Stichting OPEN

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Stichting OPEN) speelt een leidende rol in het bevorderen van een circulaire economie door de inzameling en recycling van elektrisch afval in Nederland. In samenwerking met gemeenten, consumenten en bedrijven streeft Stichting OPEN naar een wereld waarin e-waste verantwoord wordt ingezameld en verwerkt.