Gemeenten beloond met een Wecycle sponsorcheque van 1.000 euro voor lokaal goed doel

De vrijmarkt op Koningsdag geeft ieder jaar weer veel gebruikte producten een tweede leven. Hieronder ook veel elektrische apparaten. Dit is duurzaam, maar wat gebeurt er met onverkochte elektrische apparaten en lampen na 27 april? Diverse gemeenten troffen extra maatregelen om inwoners te helpen deze gratis en ook duurzaam af te voeren. Zo krijgen de Koningsdag-overblijvers een tweede leven via recycling of een kringloopwinkel. 7 gemeenten sprongen er extra uit in het voorlichten en inzamelen van elektrisch afval rondom de Koningsdag vrijmarkten. Deze gemeenten ontvangen als dank een Wecycle sponsorcheque van Stichting OPEN voor een lokaal goed doel naar keuze.

Naast intensieve voorlichting in aanloop naar Koningsdag werd door diverse gemeenten extra inzamelbakken voor elektrische apparaten geplaatst op de vrijmarkt locaties. In Capelle aan de IJssel werd hier zelfs een inleverwedstrijd voor kinderen aan gekoppeld onder het mom, ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Stichting OPEN doneert 1.000 euro aan 7 gemeenten voor lokaal goed doel naar keuze
De initiatieven door 7 gemeenten worden door Stichting OPEN (de organisatie achter Wecycle) gezien en gewaardeerd. Ze ontvangen voor hun inzet een Wecycle sponsorcheque van 1.000 euro voor een lokaal goed doel naar keuze. De gemeenten die aan de actie hebben meegedaan zijn Nijmegen, Noordenveld, Ede, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Schiedam en Den Bosch. Mogelijk waren er nog veel meer gemeenten extra actief rondom Koningsdag. Stichting OPEN roept alle gemeenten van Nederland op om zich hierdoor te laten inspireren, en volgende jaar nog meer te doen aan het informeren over, en inzamelen van, elektrisch afval en afgedankte lampen.

Jan Vlak, directeur Stichting OPEN: “Alleen samen met gemeenten kunnen we de cirkel rond maken wat betreft afgedankte elektrische apparaten. Door de inwoners direct en laagdrempelig van al hun apparaten en lampen af te helpen voorkomen we dat ze alsnog in de kliko verdwijnen of eindeloos worden bewaard. De koppeling met een lokaal goed doel brengt de beloning dichtbij en maakt het relevant. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.”