Kleine, afgedankte elektrische en elektronische apparaten vormen een grote uitdaging. De VN heeft berekend dat alleen al in 2022 wereldwijd 24,5 miljoen ton klein e-waste zal worden geproduceerd. Dit is maar liefst vier keer het gewicht van de Grote Piramide van Gizeh! Tijdens de internationale E-Waste Day op 14 oktober is er aandacht voor hergebruik, reparatie en recycling van klein e-waste onder het motto “Recycle it all, no matter how small!’

Vanwege hun kleine formaat worden apparaten, zoals mobiele telefoons, elektrische tandenborstels, broodroosters en camera’s vaak verkeerd weggegooid en vormen zij een aanzienlijk deel van de 8% van al het e-waste dat in de vuilnisbakken wordt gegooid en vervolgens wordt gestort of verbrand. Dit betekent dat de belangrijke grondstoffen die zij bevatten verloren gaan. In Europa belandt jaarlijks tot 1,4 kg e-waste per inwoner in de vuilnisbak. Bovendien worden kleine apparaten gemakkelijk opgeborgen in kasten, garages, kelders en zolders en snel vergeten. In een gemiddeld Europees huishouden wordt tot 5 kg e-apparaten per persoon op deze manier opgeborgen. “Met deze vijfde editie van de Internationale E-Waste Dag willen we mensen herinneren aan het belang van elk stuk e-waste dat wereldwijd in huishoudens wordt vergeten”, zegt Pascal Leroy van het WEEE Forum, de organisatie achter de dag. “Deze apparaten bieden veel belangrijke grondstoffen die kunnen worden gebruikt bij de productie van nieuwe elektronische apparaten of andere apparatuur, zoals windturbines, batterijen voor elektrische auto’s of zonnepanelen – allemaal cruciaal voor de groene overgang en het mogelijk maken van koolstofvrije samenlevingen.”

Achthonderd gram zilver, 150 gram goud en 50 gram palladium kan worden gewonnen uit één ton printplaten die in veel kleine elektronische apparaten zoals camera’s, telefoons en tablets zitten.
Over de hele wereld worden inspanningen geleverd om deze groeiende trend te keren. De organisaties voor producentenverantwoordelijkheid in het WEEE-forum die de inzameling van e-waste beheren, spannen zich voortdurend in om de correcte verwijdering van kleine e-waste voor de consument eenvoudig en gemakkelijk te maken. De inleverpunten in supermarkten en het meenemen van afgedankte apparaten bij de levering van nieuwe zijn slechts enkele van de initiatieven die zijn genomen om de inlevering van deze artikelen aan te moedigen.

Ook dit jaar nodigt het WEEE Forum alle organisaties die betrokken zijn bij doeltreffend en verantwoord e-waste afvalbeheer uit om voor 14 oktober bewustmakingsactiviteiten te plannen en zich bij deze gezamenlijke inspanning aan te sluiten door zich hier aan te melden. Stichting OPEN geeft hier gehoor aan met een groot aantal activiteiten tijdens de Wecycleweek.

De internationale E-Waste Day op 14 oktober richt zich op hergebruik, reparatie en recycling van klein e-waste onder het motto “Recycle it all, no matter how small! Recycle het allemaal, maakt niet uit hoe klein!”