Nog steeds bevat meer dan 20% van de door Coolrec verwerkte koelkasten ozonafbrekende stoffen. En 35% van de verwerkte koelkasten bevatten nog steeds hfk’s. En dat zijn nog alleen maar de koelkasten. Ook airco’s, warmtepompen, elektrische boilers, waterkoelers en automaten voor koude en warme dranken bevatten nog veel van deze schadelijke stoffen. Veel apparaten komen, om uiteenlopende redenen, niet bij gecertificeerde verwerkers terecht waardoor de koelmiddelen en drijfgassen gewoon in de atmosfeer terecht komen. Ze dragen zo substantieel bij aan de opwarming van de aarde. Dit stelt Maurice Geelen, Managing Director van onze verwerker Coolrec in zijn column.

Meer dan de helft (55%) van de verwerkte koelkasten bevatten dus nog steeds een koelmiddel of drijfgas met een grote CO2-impact.  Een correcte ontmanteling en zorgvuldig omgaan met de koelmiddelen zijn cruciaal. Het terugwinnen van koelmiddelen heeft een enorm verlichtend effect. Nadat ze voorzichtig zijn verwijderd en opgeslagen, zijn koelmiddelen – eenmaal gereinigd – bovendien geschikt voor hergebruik. Of ze kunnen worden omgezet in andere chemicaliën die niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dit proces van omzetting is de enige manier om de uitstoot van deze koelmiddelen definitief aan te pakken. Het is een duur en technisch proces, maar toch zou het de norm moeten worden. Een circulaire norm.

Op de juiste manier inleveren

Een ongelofelijk CO2- reductie potentieel dus. Iedereen, bedrijven en consumenten, kan hier verantwoordelijkheid in nemen: onderhoud apparaten correct en zorg dat je apparaat op het eind bij een gecertificeerd verwerker terecht komt. Dit gebeurt als mensen inleveren via een Wecycle-inleverpunt. Stichting OPEN zorgt met partners als Coolrec voor de juiste verwerking.