Het bewaren van ongebruikte apparaten vermindert kans op succesvol hergebruik en beperkt de mogelijkheden voor levensduurverlenging

Zo’n 8,8 miljoen ongebruikte apparaten liggen te verstoffen in lades, op zolders en in schuren, waaronder 4,5 miljoen telefoons, 1 miljoen laptops en een half miljoen televisies. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Als producten niet meer gebruikt worden, maar ook niet worden afgedankt, staan ze in ‘slaapstand’. Ze verliezen dan hun waarde. Hoe minder oud de apparaten zijn, hoe meer mogelijkheden er nog zijn voor levensduurverlenging. Het is daarom verstandig om tijdig ongebruikte apparaten te verkopen, te repareren of weg te geven. Is levensduurverlenging geen optie meer, dan blijft inleveren voor recycling als mogelijkheid over om in ieder geval de waarde van de grondstoffen te behouden.

Gemiddeld hebben Nederlanders 1,1 ongebruikte apparaten in huis. In 2021 waren er in Nederland 8 miljoen huishoudens. Dat betekent dat er 8,8 miljoen ongebruikte apparaten liggen te verstoffen. Op de vraag welke ongebruikte apparaten men vooral in huis heeft liggen, noemen 6 op de 10 Nederlanders spontaan een of meerdere apparaten. Het meest genoemd is de aanwezigheid van een of meerdere mobieltjes in huis. Ook laptops, computers en tv’s worden door een grote groep spontaan genoemd.

Nog niet aan toegekomen 

De meest genoemde reden om ongebruikte apparaten niet van de hand te doen, is dat mensen denken deze misschien nog nodig te hebben. Andere veel genoemde antwoorden zijn: er nog niet aan toegekomen te zijn om ze op te ruimen en het wegbrengen is veel gedoe. Voor met name mobieltjes/tablets/laptops is bovendien aangegeven dat het ongebruikte apparaat een emotionele waarde heeft en men daarom moeite heeft om er afscheid van te nemen.

Nadenken over je afgedankte apparaten

Jan Vlak, directeur van Stichting OPEN, benadrukt: “Met het nadenken over apparaten die je wilt afdanken, begint de positieve impact die ieder individu kan hebben op de circulaire economie. Elke keer als je een kapot of ongebruikt apparaat op de juiste manier verkoopt, repareert, hergebruikt of inlevert voor recycling, draag je bij aan het onnodig belasten van de aarde door de levensduur van een apparaat te verlengen dan wel door het terugwinnen van de grondstoffen.”

Met een nieuwe online campagne onder de naam Wecycle wordt Nederland op een ludieke manier een spiegel voorgehouden door de e-waste recycle coach. Op het platform watismijnapparaatwaard.nl kunnen mensen een grondige check doen op eigen ongebruikte apparaten in hun huis en deze wegdoen voor hergebruik, reparatie, verkoop of inleveren bij een Wecycle-inleverpunt.

Bekijk hier de video.