Er speelt deze week veel in de media rondom klimaat, klimaatdoelen en over hergebruik en recyclen van (afgedankte) elektrische apparaten. De Europese Unie wil reparatie en hergebruik van producten stimuleren. Het Joint Research Centre zet uiteen waarom dit belangrijk is en welke hulpmiddelen er zijn voor fabrikanten. Enigineersonline.nl schreef dat de recycling van kleine elektronica gemakkelijker wordt gemaakt met oplosbaar metaal. Veel kleine elektronische apparatuur, zoals smartwatches en fitnesstrackers, is niet gemakkelijk uit elkaar te halen en te recyclen. En alles overstijgend was er het rapport van Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over klimaatverandering.

Hindernissen voor reparatie

Het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie laat met onderzoek zien wat de hindernissen voor meer reparatie van (met name) elektronica kunnen zijn. Zo kan het repareren van een smartphone met gebarsten scherm wel 40 procent van de nieuwprijs van het apparaat kosten, en soms meer dan een tweedehands telefoon. Kleine elektronische storingen kunnen een hele wasmachine uit de roulatie halen, omdat de printplaat vast zit in lagen plastic, die niet verwijderd kunnen worden. JRC vindt dat consumenten te snel naar weggooien worden geduwd, waarmee grondstoffen worden verspild. Hun onderzoekscentrum stelden daarom een lijst met aanbevelingen op, zoals een modulair ontwerp waarmee onderdelen eenvoudig te vervangen zijn. In plaats van lijm kunnen beter schroefjes gebruikt worden. Ook moet een smartphone de mogelijkheid bieden om het geheugen en de opslag uit te breiden. Het JRC heeft een score-systeem om te beoordelen hoe repareerbaar een product is.

Recycling van kleine elektronica gemakkelijker door oplosbaar metaal

Onderzoekers zijn op het idee gekomen om aan mode onderhevige gadgets oplosbaar te maken in water. De harde kern (de elektronica) kan dan worden hergebruikt in een nieuw jasje. Geplande veroudering en het snelle tempo van technologische innovaties leiden ertoe dat nieuwe apparaten voortdurend oude versies vervangen, wat miljoenen tonnen elektronisch afval per jaar oplevert. Recycling kan de hoeveelheid e-waste verminderen en is op veel plaatsen, zoals hier in Nederland, verplicht. Oplosbare apparaten die op verzoek uit elkaar vallen, kunnen beide problemen oplossen. De onderzoekers wilden de elektrische eigenschappen van oplosbare nanocomposiet verbeteren en tegelijkertijd circuits maken die robuust genoeg zijn om dagelijks gebruik te weerstaan. De techniek achter dit systeem is hier te lezen.

Rapport over klimaatverandering

Om de opwarming van de aarde te stoppen zijn de komende tijd ingrijpende maatregelen nodig. Dat bleek uit het nieuwste Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)-rapport over klimaatverandering. De transitie naar een circulaire economie kan hierdoor in een stroomversnelling komen. Stichting OPEN neemt dit rapport mee in de al ingeslagen koers en onze activiteiten.