Uit een streekproef van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat slechts 15 procent van de webwinkels consumenten de mogelijkheid biedt een oud apparaat gratis in te leveren bij de aankoop van een nieuw apparaat.

Dit was deze maand te lezen in Afvalonline.nl. (Web) winkels zijn verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun oude, afgedankte apparaat zonder kosten in te leveren als ze een nieuw, soortgelijk apparaat kopen. Dit heet de oud-voor-nieuw-regeling. Webwinkels moeten op hun site vermelden dat de klant het oude apparaat kosteloos kan versturen. En dat moeten ze doen voordat de aankoop en betaling van het nieuwe apparaat plaatsvindt.

Jan Vlak, directeur Stichting OPEN: “In Nederland is de wettelijke inzameldoelstelling voor e-waste 65%. Deze doelstellingen behalen we alleen als iedereen in de keten de schouders eronder zet en zich houdt aan de verplichtingen. Door dit soort steekproeven, communicatie over de verplichting, klanten die er om vragen en meer bewustwording over duurzaamheid en goede recycling, gaat dit percentage webwinkels hopelijk snel omhoog“.

Na de steekproef en een aanschrijving van de ILT heeft een aantal webwinkels hun website alsnog aangepast. Tegen de bedrijven die dat niet hebben gedaan, treedt de ILT handhavend op. Ook gaat de ILT onderzoek doen naar de keurmerken die webwinkels voeren. De ILT wil weten of de oud-voor-nieuw-regeling een eis is om het keurmerk te mogen voeren. En als dat niet zo is of dat in de toekomst wel kan. Juist in deze coronatijd waarin een groot deel van de aankopen online plaatsvindt, vindt de ILT het belangrijk dat webwinkels oude apparaten innemen. Zo kunnen deze vervolgens op de juiste manier gerefurbisht of gerecycled kunnen worden.