
De circulaire economie verdient een centrale plek op de politieke agenda. Stichting OPEN roept de partijen op om de circulaire economie veel nadrukkelijker op de voorgrond te plaatsen. In haar inbreng voor de verkiezingsprogramma’s onderstreept de organisatie dat het nieuwe kabinet cruciaal is voor de doorbraak naar een economie waarin grondstoffen behouden blijven, burgers vertrouwen hebben in recycling en bedrijven kunnen bouwen op een eerlijk en effectief systeem.
In 2024 zamelde Stichting OPEN met haar ketenpartners een recordhoeveelheid van 239 miljoen kilo e-waste in. Daarvan werd gemiddeld 82% hoogwaardig teruggewonnen als grondstof. Toch wordt Nederland, ironisch genoeg, afgerekend op deze prestaties, door een verouderde Europese rekenmethode die geen rekening houdt met de daadwerkelijke beschikbaarheid van afgedankte apparaten.
Een eerlijke inzameldoelstelling is essentieel om circulaire ambities waar te maken. Daarbij moet het ook gaan over hergebruik en het verlengen van de levensduur van apparaten. Alleen dan maken we écht verschil.
Stichting OPEN pleit daarom voor:
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) is toe aan een volgende fase. Wat begon als een instrument voor afvalbeheer, moet evolueren naar een strategisch mechanisme voor circulaire waardecreatie. Dat vraagt om:
Tot slot roept Stichting OPEN op tot handhaving die bijdraagt aan circulaire impact. Het principe ‘high trust, high penalty’ moet leidend zijn: geef betrouwbare partijen ruimte om te investeren, en grijp stevig in waar misbruik plaatsvindt. Alleen zo blijft het systeem geloofwaardig, uitvoerbaar en toekomstbestendig.