
Zoetermeer, 28 april 2025 – In een baanbrekende stap richting een circulaire energietransitie heeft Stichting OPEN een contract ondertekend met Mirec voor de hoogwaardige verwerking van afgedankte zonnepanelen. Mirec is de eerste partij die boven verwachting aan de uitvraag heeft voldaan en zal de komende jaren bijdragen aan de hoogwaardige terugwinning van waardevolle grondstoffen uit zonnepanelen.
Toekomstbestendige oplossing vóór de grote golf afgedankte zonnepanelen
Nederland heeft de hoogste dichtheid aan zonnepanelen per inwoner in Europa, met gemiddeld 3,5 panelen per Nederlander. Momenteel hebben meer dan 3 miljoen huishoudens zonnepanelen. Daarnaast is er al meer dan 13 GW aan zonnepanelen opgesteld op zonnevelden en grote daken. Dit maakt de toekomstige golf van afgedankte panelen onvermijdelijk: vanaf 2027 neemt deze fors toe en in 2030 alleen al gaat het om 500.000 panelen per jaar, goed voor 10 miljoen kilo recyclebaar materiaal. Stichting OPEN anticipeert hierop met een toekomstbestendig recyclingsysteem dat hoogwaardige verwerking en het hergebruik van grondstoffen mogelijk maakt.
Zonnepanelen: Sleutelrol in de energietransitie en circulaire economie
Zonnepanelen zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie. Ze bevatten waardevolle materialen zoals:
“Met deze samenwerking zetten we een grote stap in de richting van de circulaire verwerking van zonnepanelen. Hoogwaardige recycling is essentieel om waardevolle grondstoffen terug te winnen. Tegelijkertijd werken we samen met WEEE NL aan strategieĂ«n voor hergebruik, om gebruikte panelen een tweede leven te geven. Beide sporen zijn nodig om van de energietransitie ook een echte circulaire transitie te maken.”
Steven van Eijck, voorzitter Stichting OPEN
Mirec: Trots op pioniersrol in hoogwaardige recycling
“Het verwerken van afgedankte elektronica biedt enorme voordelen: het behoud van kritische grondstoffen, COâ‚‚-reductie, technologische innovatie en werkgelegenheid. Als Mirec investeren we voortdurend in kennis en technologie om elektronica een tweede leven te geven – als product of als grondstof. We zijn dan ook trots dat Stichting OPEN onze oplossing heeft gekozen als benchmark voor de circulaire verwerking van zonnepanelen.”
Stichting ZRN, de belangenbehartiger voor de producenten van zonnepanelen:
“We zijn erg verheugd dat we dit jaar al kunnen starten met het hoogwaardig én kosteneffectief verwerken van afgedankte zonnepanelen, in Nederland! Dit is echt een stap vooruit en zo zijn we voorbereid om de toekomstige stroom van zonnepanelen op de juiste manier te verwerken.”
De samenwerking wordt ondersteund door brancheorganisatie Holland Solar
Wijnand van Hooff (Algemeen Directeur van Holland Solar): “Meer hoogwaardige recycling van zonnepanelen is van groot belang om voldoende materialen beschikbaar te houden voor de energietransitie en maakt de energietransitie uiteindelijk ook echt duurzaam. Middels de verplichte verwijderingsbijdrage in Nederland maken fabrikanten en importeurs de recycling van zonnepanelen daadwerkelijk mogelijk. We zijn blij dat de kwaliteit van de recycling nu ook sterk kan worden verbeterd, en dat dit proces ook financieel steeds meer zelfvoorzienend gaat zijn.”
Met dit contract zet Stichting OPEN opnieuw een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie. Door de efficiënte, hoogwaardige terugwinning van grondstoffen uit afgedankte zonnepanelen dragen we bij aan een toekomst waarbij we de noodzaak voor het winnen van grondstoffen kunnen beperken, de economie betaalbaarder houden, en de doelstellingen van de energietransitie realiseren.